Pyszny Mazurek Wielkanocny! Ciasto kruche wykonaj według swojego sprawdzonego przepisu. U mnie w domu używa się mąki orkiszowej jasnej do wszystkich wypieków. Świetnie zastępuje zwykłą pszenną. W trakcie kiedy piecze się spód przygotuj nadzienie daktylowo – śliwkowe. Namocz daktyle. Następnie obierz ze skórki. Zalej je małą ilością wody i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj na gładką masę i zostaw do ostygnięcia. Połącz mus daktylowy z powidłami śliwkowymi. Kiedy wystygnie kruche ciasto przykryj je nadzieniem a następnie na wierzch polej polewą chałwowo – czekoladową, którą wykonujemy następująco:
Przepis na chałwę: Upraż sezam (pamiętaj żeby nie przypalić) i zmiel go na drobną mąkę. W garnku roztop olej kokosowy, miód i dodaj mąkę sezamową.
Przepis na polewę czekoladową: W garnku roztop olej kokosowy dodaj połamaną tabliczkę czekolady i śmietanę kremówkę. Mieszaj do czasu uzyskania płynnej i gładkiej konsystencji.
Chałwę dodajemy do polewy czekoladowej i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Udekoruj Mazurka według swojego pomysłu ja swój udekorowałam migdałami. Smacznego i Wesołych Świąt!

 

  • Składniki: Nadzienie: 200 g daktyli, 200 g powideł śliwkowych Chałwa: 200 g sezamu, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżeczka miodu. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej czekolady, 2 łyżki oleju kokosowego, 100 ml śmietany kremówki. Migdały
  • Czas przygotowania - 60 minut