Ostatnio zakochałam się batatach! Pewnie dlatego, że w smaku przypominają dynię, którą uwielbiam. Świetnie sprawdzają się jako źródło energii jeśli nie tolerujesz zbóż. Przepis bardzo prosty efekt doskonały. Pokrój bataty w kostkę i włóż do piekarnika na 20 minut, temperatura 180 stopni. Umyj sałatę rukolę i połóż ją na talerz. Buraki ugotowane wcześniej pokrój w plasterki. Jeśli nie masz gotowych buraków możesz je również upiec. Pokrój awokado i pomarańcze. Kiedy będą bataty gotowe wyłóż je na talerz. Udekoruj słonecznikiem i polej dressingiem. Dressing: 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, pół łyżeczki miodu. Pyszna sałatka. Zabierz ją ze sobą do pracy!
  • Składniki - na 2 osoby: szklanka sałaty rukoli, 1 batat, 2 małe buraki, pół awokado, pół pomarańczy, łyżka prażonego słonecznika.
  • Czas przygotowania - 20 minut